Indrukwekkende start voor ProMITHEus dankzij Thrill Me

Het is weinig kersverse producenten gegeven om bij hun eerste professionele musicalproductie meteen uit te blinken. ‘Thrill Me’, de eerste voorstelling van ProMITHEus, is zo’n uitzondering. Wat we donderdagavond te zien kregen tijdens de première in het Leuvense Wagehuys was er boenk op.

Door Robin Peeters | Repetitiefoto’s: Promitheus

Thrill_Me_Repetities32

Ster VOLSter VOLSter VOLSter VOLSter HALFCulthit in Zuid-Korea
We willen ons zeker niet overschatten, maar we durven toch beweren dat we in de loop van de jaren enige musicalkennis hebben vergaard. Veel namen van stukken zijn al eens de revue gepasseerd via buitenlandse nieuwsberichten, castalbums of onlinefragmenten. Nog nooit hadden we van ‘Thrill Me’ gehoord. Laat staan dat we ooit van de auteur Stephen Dolginoff gehoord hadden. En we waren zeker niet de enigen. Straf hoor, als nieuwe producent jezelf durven lanceren in een moeilijk professioneel musicallandschap met een volstrekt onbekend werk.

Na de producties in New York in 2003 en 2005 is ‘Thrill Me’ te zien geweest in o.a. Los Angeles, Spanje, Duitsland en Schotland. De musical schijnt ook een groot succes te zijn in Seoul waar de productie sinds 2007 is uitgegroeid tot een heuse culthit (Tip: YouTube staat vol met héérlijke filmpjes). En nu is ook Vlaanderen aan de beurt om te vallen voor deze ‘musicalthriller’.

Thrill_Me_Repetities31

Verhaal
De musical start in 1958 waar we Nathan Leopold (Rudi Giron) voor de vijfde keer zien verschijnen voor de commissie voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Ondertussen zit hij al 34 jaar in de gevangenis en besluit hij om eindelijk het volledige verhaal te vertellen over wat er in 1924 is gebeurd.

Nathan blijkt een onvoorwaardelijke, obsessieve adoratie te bezitten voor Richard Loeb (Pieter Verelst). Richard, die zichzelf herkent in de ‘Übermensch’ die Nietzsche beschreef, kickt op zijn beurt op het plegen van misdrijven waarvoor hij Nathan nodig heeft. Wanneer Nathan laat op de avond binnenvalt bij Richard, heeft die duidelijk geen zin in deze onverwachte bezoekjes. Richard wil echter zijn criminele plannen verderzetten, dus stelt hij een contract op met Nathan. Volgens het contract moet Nathan Richard helpen in het plegen van kleine misdrijven in ruil voor diens affectie.

De kleine misdrijven die Richard pleegt, zorgen na verloop van tijd voor minder opwinding waardoor hij besluit om een superieure misdaad te plegen. Een moord…

Thrill_Me_Repetities34

Intens
Dat ‘Thrill Me’ gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt de voorstelling zo mogelijk nog intenser. Want zo kon je de sfeer in de Leuvense zaal nog het best omschrijven: intens, ongemakkelijk, beklemmend. Het fantastische script en de doordringende partituur van Stephen Dolginoff, schitterend uitgevoerd door Roeland Daems op een vleugelpiano, zijn een uitstekend middel om dat gevoel te creëren.

Het zijn echter de geweldige prestaties van het duo Rudi Giron en Pieter Verelst (wàt een ontdekking!) die de musical naar een niveau brachten waarbij we zowel op het puntje van onze stoel gingen zitten uit pure spanning als ons ongemakkelijk gingen voelen bij het idee dat we die misdaden opeens zowel opwindend als verwerpelijk begonnen te vinden. Interessant aan deze productie is ook dat Verelst zowel de rol van Nathan als die van Richard kan vertolken. Wanneer Verelst de rol van Richard niet speelt, kruipt Dieter Verhaegen in de huid van het personage. Zo kan je de voorstelling in drie verschillende vormen zien.

Regisseur Kristel Lamerichs, die samen met Pieter-Jan Martens ook tekende voor een knappe vertaling, zorgde er minutieus voor dat ‘Thrill Me’ steeds die intense sfeer wist te behouden. De voorstelling werd zeer strak geregisseerd zonder ruimte voor tussentijds applaus en zonder overbodige opvullingen. Enkel het einde van de voorstelling voelde wat fragmentarisch en herhalend aan. Het strakke tempo van de productie werd uitstekend aangevuld door het zeer correcte lichtontwerp van Erik Luyten. Ten slotte ook alle lof voor het geluidsontwerp van Stefan De Reese. Het is een vaak vergeten rol, maar wanneer alle klanken en woorden de zaal zo perfect weten te vullen, dan kan het belang ervan niet genoeg benadrukt worden.

Thrill_Me_Repetities29

Met Musicalcompagnie Mithe bracht de producent al pareltjes van amateurvoorstellingen op het toneel, maar als ProMITHEus maken ze nu ook een indrukwekkende entree in het professionele circuit met ‘Thrill Me’. Als de producent de komende jaren deze weg blijft bewandelen en ze de broodnodige steun van de Vlaamse overheid blijven krijgen (en waarom ook niet op structurele basis?) dan ziet het er ontzettend goed uit voor het musicallandschap in Vlaanderen: Music Hall met grote, commerciële producties, Judas Theaterproducties met nieuwe, kleinere musicalcreaties van eigen bodem en ProMITHEus met kleinschalige (buitenlandse) fringevoorstellingen.

Thrill_Me_Repetities33

‘Thrill Me’ is nog te zien op 20, 21 en 22 maart in de Zwarte Zaal van het Antwerpse Fakkelteater en op 7 en 8 april in de Bonbonnière van Theater Tinnenpot in Gent. Info en tickets: www.promitheus.be.

Advertenties

3 Reacties op “Indrukwekkende start voor ProMITHEus dankzij Thrill Me

  1. Pingback: Première Thrill Me: de foto’s | m.s.c.l·

  2. Pingback: ProMITHEus zoekt cast voor Murder Ballad | m.s.c.l·

  3. Pingback: Mithe herneemt Rent in Antwerpen en Leuven | m.s.c.l·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s