War Horse komt thuis in Antwerpen

Sinds War Horse in 2007 voor het eerst te zien was in Londen, heeft het theaterfenomeen talrijke omzwervingen gemaakt alvorens in ons land te arriveren. Maar het was het wachten waard. In het premièrepubliek troffen we afgelopen zondag Michael Morpurgo, de auteur van het boek dat aan de basis lag van de theaterversie. ‘Dit moet een van de beste voorstellingen zijn die ik ooit van War Horse zag’, vertrouwde hij ons na afloop toe. En hij kan het weten, want Morpurgo zag de show al zo’n vijftig keer op verschillende internationale podia.

Door Sophie Peirsman | Foto’s: Luk Monsaert

Ster VOLSter VOLSter VOLSter VOLSter LEEGWar Horse vertelt het verhaal van de innige vriendschap tussen boerenzoon Albert en diens geliefde paard Joey. Wanneer Joey in 1914 wordt ingezet door het leger, is Albert ontroostbaar. Hij reist zijn paard achterna naar de gruwel van het slagveld met slechts één doel voor ogen: hem weer thuisbrengen.

‘Een van de fundamenten van deze voorstelling is de verhouding tussen de leden van Alberts gezin’, vertelt Morpurgo. ‘Het spel van de acteurs is cruciaal om de emotie in stand te houden.’ De puike prestaties van Els de Schepper als moeder, Mark Tijsmans als vader en Soy Kroon als Albert, ziet Morpurgo als een van de redenen voor het welslagen van deze Vlaamse versie, net als de intensiteit van de andere acteurs. A really talented bunch of people, zo omschrijft hij deze Vlaams-Nederlandse cast. En daar kunnen we hem alleen maar in bijtreden. Net als hun Nederlandse collega’s  zetten de Vlamingen zonder uitzondering geloofwaardige prestaties neer. Leuk ook om een aantal acteurs buiten hun natuurlijke habitat aan het werk te zien. Het spel van Els de Schepper, die we vooral kennen van haar one woman shows, is subtiel en gedoseerd en ook de musicalartiesten houden zonder zang- of danspartijen prima stand. De jonge Nederlander Soy Kroon is ontwapenend als Albert. Alleen het gebruik van de Vlaamse ‘ge’ door de Nederlandse cast komt enigszins artificieel over en mag gerust achterwege worden gelaten.

Maar de echte blikvangers van War Horse, dat zijn – hoe kan het ook anders – de paarden. De levensgrote marionetten van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company zijn overweldigend mooi en de poppenspelers meesterlijk in hun onzichtbaarheid. De paarden galopperen, ademen en steigeren net als levende exemplaren dat zouden doen. Voeg daar een sfeervol lichtplan aan toe en je krijgt schilderachtige taferelen, zowel van het eenvoudige platteland als van het grauwe slagveld. Ook de soundtrack draagt bij tot de sfeer van de voorstelling. Orkestmuziek wordt afgewisseld met melancholische volksliederen, die Alberts platteland tot leven wekken.

Dat de show op een dag te zien zou zijn op de Belgische bühne, leek wel voorbestemd. Vier jaar lang was België het decor voor de gruwel uit de Eerste Wereldoorlog. Michael Morpurgo, die de trip maakte vanuit Engeland, bleef zelf ook niet ongevoelig voor de Belgische setting van deze War Horse. ‘Mijn grootvader was een Belgisch patriottisch dichter. Op 18 augustus 1918 heroverden de Belgen een stuk grond op de Duitsers. Op die dag werd ook mijn moeder geboren. Mijn grootvader vernoemde haar naar het heroverde gebied. Nooit sprak ik mijn moeder aan als mama, maar wel als Kippe, een verwijzing naar het herwonnen gehucht De Kuiper. Die Belgische oorlogsgeschiedenis loopt als een rode draad door mijn leven. Daarom is het ook zo bijzonder om deze show hier te mogen bijwonen. Mijn grootvader zou het fantastisch gevonden hebben.’

War Horse is vier weken lang te zien in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Music Hall, maar wij zouden niet te lang twijfelen.

Welkom thuis, Joey. Blijf gerust wat langer.

Advertenties

2 Reacties op “War Horse komt thuis in Antwerpen

  1. Pingback: Dit was de première van War Horse | m.s.c.l·

  2. Pingback: Dit was de première van War Horse | m.s.c.l·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s