Hans Peter Janssens over integere Aspects of Love

Vandaag gaat in het DeLaMar Theater in Amsterdam de musical ‘Aspects of Love’ in première. Daarin in Ernst Daniël Smid te zien als de onconventionele en kunstzinnige George. Alternate voor de rol is niemand minder dan Hans Peter Janssens.

Tekst en foto: Sophie Peirsman

Hans-Peter-Janssens-Aspects-of-Love

Hij mag zich zonder schroom een musicalgrootheid noemen, in eigen land en daarbuiten: Hans Peter Janssens speelde in zijn loopbaan al de grootste, internationale titelrollen. En toch heeft de musicalscène ook voor hem nog uitdagingen in petto. ‘Aspects of Love’ vergt weer een heel andere aanpak dan ‘Les Misérables’ of ‘Dans der Vampieren’, zo verzekert hij: “In nagenoeg alle titelrollen die ik heb gespeeld, kon ik terugvallen op wat waarschijnlijk mijn grootste sterkte is: dramatisch uithalen met mijn stem. In de rol van George is het veel moeilijker om uit te pakken met vocale hoogstandjes. Eigenlijk ligt de muziek vrij laag in mijn tessituur, waardoor ik op zoek moest gaan naar een andere uitvalsbasis. In het verlengde van ‘Lelies’ (Judas TheaterProducties) speel ik in ‘Aspects of Love’ vooral een acteerrol, die interpretatief de nodige uitdagingen inhoudt.”

Tegelijkertijd spreekt het voor zich dat in een musical het spel nooit losstaat van de muziek. ‘Aspects of Love’ is een doorgecomponeerde musical, die een waaier aan interpretatieve mogelijkheden biedt: “Dit is waarschijnlijk de musical van Andrew Lloyd Webber die mij compositorisch het meest prikkelt’, vertelt Hans Peter. “Meer nog: op muzikaal vlak is ‘Aspects of Love’ misschien wel zijn beste werk te noemen. De partituur is gedurfd en heeft diepgang. Dat biedt mogelijkheden voor een acteur. In functie van het verhaal, de tekst en het notenbeeld kan je op zoek gaan naar je eigen interpretatie. Je zingt nooit zomaar een opeenvolging van noten. Je moet je als speler echt een weg banen in de complexiteit van de muziek en de personages.”

Tijdens zijn tocht doorheen een wirwar van mogelijke interpretaties en interessante benaderingen, ging Hans Peter meermaals in dialoog met Ernst Daniël Smid: “We spreken over de rol en doen ideeën op bij elkaar. Daarbij komt het vaak genoeg voor dat onze meningen niet helemaal stroken en we andere nuances leggen, maar dat is goed. Het is niet de bedoeling dat we elkaars kloon zijn op de scène. De muziek en het script bieden zo veel opties, dat het logisch is om andere nadrukken te leggen. Je moet als acteur te allen tijde je eigen ingang zoeken. ‘Les Misérables’ zou nooit zo lang lopen als niet elke Valjean verschillend was. Maar dat betekent niet dat je mekaars invulling niet mag voeden.”

Tijdens het repetitieproces van ‘Aspects of Love’ mocht Hans Peter zich naar eigen zeggen bevoorrecht noemen: “Als alternate kom je er meestal twee weken voor aanvang van de shows bij, kijk je naar wat de hoofdrolspeler doet en studeer je dat vervolgens in sneltempo in. Niet in dit geval: ik ben gedurende de hele repetitieperiode actief betrokken geweest bij het ontstaan van deze voorstelling. Ik mocht ongeveer één derde van de tijd repeteren. Dat is uitzonderlijk, maar broodnodig voor een complexe rol als deze.”

De voorstelling die vandaag in première gaat, wordt een bijzondere theaterervaring, drukt Hans Peter ons op het hart: “Paul Eenens en Stanley Burleson hebben de grootse aanpak van de originele productie herleid tot een integere voorstelling voor intieme zalen. Het is en blijft een risico om een minder bekende titel te brengen op de Nederlandse podia. Net daarom is het zo bewonderenswaardig dat Joop Van Den Ende dit aandurft binnen een moeilijk economisch klimaat. Maar geloof me vrij: het resultaat wordt prachtig.”

Advertenties

3 Reacties op “Hans Peter Janssens over integere Aspects of Love

  1. Pingback: Repetities herneming Lelies van start | m.s.c.l·

  2. Pingback: Lelies ook naar Nederland | m.s.c.l·

  3. Pingback: Lelies doet publiek verstommen | m.s.c.l·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s